Diasteeman väki kiittää kaikkia osallistujia ja yhteistyökumppaneita onnistuneista kesäluentopäivistä!
Kesäluentopäivillä saimme nauttia jälleen erinomaisista luennoista, joiden tiivistelmät löytyy alta.
KESKIVIIKKO 5.6.2024
Hammaslääkäriyhdistys Diasteeman kesäluentopäivät 2024 käynnistyivät puheenjohtaja Satu Snellman-Gröhnin tervehdyksellä ja musiikkiesityksellä.
Lääkintöneuvos Merja Auero esitteli ajankohtaisia lainsäädäntöhankkeita suun terveydenhuollon näkökulmasta. Auero totesi ensin ilahtumisensa kesäluentopäivien runsaasta osanottomäärästä, on ollut huoli, että koulutuksiin ei näin runsasmittaisesti enää päästäisi. Hyvinvointialueen sotehenkilöstöön sovellettavan täydennyskoulutussuositukseen liittyy kiinteästi työtehtävät ja niiden kehittäminen. Terveydenhuollon ammattihenkilö on velvollinen ylläpitämään ja kehittämään ammattitoiminnan edellyttämiä taitoja ja tietoja. Rahoitusvastuu on kuitenkin työnantajalla ja hyvinvointialueen tulee varmistaa, että rahoitukseen osoitetaan riittävät resurssit. Otettava myös huomioon peruskoulutuksen pituus, työn vaativuus ja tehtävien sisältö. Täydennyskoulutuksella tulee edistää henkilöstön jatkuvaa ammatillista kehittymistä sekä turvata asiakas- ja potilasturvalliset ja vaikuttavat, väestön terveyttä ja hyvinvointia lisäävät toimet. Koulutukseen tulee voida osallistua riittävästi ja sen pitää olla kohdistettu omaan osaamiseen. Hyvinvointialueen tulee järjestelmällisesti seurata ja arvioida täydennyskoulutuksen määrää, osallistumista, sisältöä, laatua, vaikuttavuutta ja kustannuksia. Hallituksen Kela-korvausmalli on vasta lausuntokierroksella 23.6.2023 asti. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025 ja olla voimassa toistaiseksi. Hallitusohjelmakirjauksessa on tarkoitus parantaa perusterveyenhuollon saatavuutta kohdentamalla hallituskauden aikana kertaluontoista rahoitusta perusterveydenhuollon hoitojonojen purkuun. Hammashoidon erityisasema korvauksissa tulee säilymään, hammaslääkärien toimenpiteiden palkkiotaksoihin tulee 5% korotus ja suuhygienistien 15% korotus. Hammaslääkärin suorittaman suun ja hampaiden tutkimus korvataan joka neljäs kalenterivuori tai terveydentilan edellyttämän tarpeen perusteella. Ehdotuksena on myös mahdollisuus päästä suuhygienistin Kela-korvattavalle käynnille ilman hammaslääkärinn lähetettä. Lopuksi käsiteltiin hallituksen eritystä hoitotakuun keventämisestä, tarkoitus palauttaa vuoden 2022 tasolle eli 6kk pituiseksi. On kuitenkin päätetty, että 1.11.2024 hoitotakuu muuttuu 3kk pituiseksi muutaman kuukauden ajaksi. 1.1.2025 alkaen hoitotakuu on 6kk. Hammaslääketieteen erikoisaloihin liittyvä työ etenee, suunnitelmissa mm suulääketieteen erikoisalan perustaminen.
Erikoishammaslääkäri Anna Liukkonen luennoi aiheesta Karies hallintaan - hopeadiamiinifluoridin mahdollisuudet. Pinnoitteista todettiin, että ovat osittain jääneet ”kultaiselle 80-luvulle”, vaikka ovat käypä menetelmä käyttää ja suuhygienisti pystyy niitä tekemään. Käytiin läpi fluorin käyttösuosituksen, mm 2 minuuttia kaksi kertaa päivässä. Kariesriskin ollessa kohonnut tai korkea, arvioidaan lisäfluorin tarve ja suunnitellaan ja toteutetaan tarvittavat toimet yhdessä potilaan kanssa. 5000pm fluorivalmistetta saa nykyisin myös ilman reseptiä lisäneuvontaa vaativana itsehoitolääkkeenä. Suomessa ei enää vesijohtovettä fluorata, Kuopiossa taannoin ollut kokeilu, mutta mm Yhdysvalloissa joillakin alueilla tätä vielä tehdään. Suomessa katsottu, että fluorivalmisteet ovat kaikkien saatavilla. Fluori hakeutuu voimakkaasti luuhun, liiallinen saanti voi aiheuttaa mm uiden haurastumista, mutta vaatii yli 6mg päiväannosta. Fluorimyrkytyksen raja taasen on 5mg/painokilo fluoridia, vaatii 10kg lapsen nautittavaksi n. 200 fluoritablettia. Hopeadiamiinifluoridi on kehitetty Japanissa 60-luvulla, lisätty 2021 WHO:n oleellisten lääkkeiden listalle. Virallinen käyttötarkoitus on Suomessa hypersensitiivisyyden hoito. Saattaa värjätä hampaita. Indikaatioina lisäksi juurikarieksen pysäytyshoito, dentiinikarieksen pysäytyshoito, erityisryhmät, joilla ko-operaatio ei riitä korjaavaan hoitoon, mm lapset, vanukset ja voimakkaasti hammashoitopelkoiset. On helppokäyttöinen valmiste; ensin hopeafluoridi ja tämän jälkeen kalimjodidiliuos. Tuotetta ei voi käyttää syviin kaviteetteihin, joissa pulpan läheisyys tai yhteys. Todettu, että tuotteen aplikoiminen 6kk välein on tehokkaampaan kuin 12 kk välein. Lopuksi todetaan, että hopeadiamiinifluoridi pysäyttää kariesta tehokkaasti, on potilaalle miellyttävä, mutta ei korvaa muuta karieksen hallintaa. Herättää ihmetystä, että on aikaa korjata 2.5miljoonaa hammasta, mutta aikaa karieksen ehkäisyyn ei kuitenkaan tunnu löytyvän. Yleisön kysymyksenä oli mm ”värjääkö sdf koko hampaan”, ei värjää, vain leesio värjäytyy.
Erikoistuva hammaslääkäri Anniina Salmi kertoi yleisölle mitä tulisi tehdä kun löydöksenä on syviä ientaskuja. Ensin käsiteltiin kliinisen tutkimuksen merkitystä ikäluokittain. 8. luokalta lähtien mm tulisi tehdä parodontologinen tutkimus. Täydentävänä tutkimuksena pystyBW on hyvä. Diagnoosia tehdessä vaihe määräytyy vaikeimman affisioituneen kohdan mukaan. Iensairauksien tunnistaminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää. Rikitekijöihin voidaan puuttua ajoissa, ehkäisevää hoitoa voidaan tehostaa, hoito on kustannustehokkaampaan ja helpompaa sekä potilaalle että hammaslääkärille. Hoidon onnistumisen ennuste potilaskohtaisesti pohjautuu sitoutumiseen, tupakoimiseen, omahoitotottumuksiin yleisterveyteen ja geneettisiin tekijöihin. Hampaistokohtaisia ennusteita ovat taskusyvyys, luukato, furkaatioleesio, purennalliset tekijät, liikkuvuus, BOP, plakkiretentiot ja hampaiden anatomiset poikkeavuudet. Monijuurisissa hampaissa furkaation paljastuminen heikentää hampaan ennustetta. Furkaatiovaurio ei kuitenkaan olen indikaatio poistaa hammasta, hoitovaihtoehtoja on erilaisia, esim juuren poisto. Parodonlogisen hoidon vaiheet jaettiin neljään osaan; STEP1 pitää sisällään potilaan sitouttamista, ohjausta ja informointia, STEP2 vaiheessa tehdään subginivaalinen instrumentointi ja hoidetaan suu mielellään 24h aikana kuntoon, STEP3 rurginen hoito toteutetaan kun vastetta ei aikaisemmilla hoidoilla ei olla saatu vastetta, STEP4 parodontologisen potilaan ylläpitohoito ja aloitetaan kun infektio on hallinnassa. Endoparo-leesioissa tarvitaan sekä endodonttinen että parodontologinen hoito, hoitotuloksen voi arvioida n. 6kk paranemisen jälkeen. Periotools-sivuilta mm löytyy jäännöstaskujen perusteella tehtyä ohjeellista ylläpitohoitoa määritteleviä taulukoita. Mikäli tilanne ennallaan ja parantunut, pysytään ylläpitohoidossa. Jos taasen tauti aktivoitunut tai aktivoitumassa, palataan anti-infektiiviseen hoitoon ja STEP1 ja STEP2 vaiheeseen.
Iltapäivän luentosession aloitti professori Jyrki Korkeila aiheella ”Toiminnalliset häiriöt”. Aivot ovat aktiivinen havaintojen ennustaja- ja päättelyelin, aivot pyrkivät minimoimaan ennustevirhettä. Pitkäaikaiset somaattiset oireet ovat aivojen päättelyhäiriöitä; havainnointijärjestelmän haamu tavallaan. Stressi johtaa siihen, että muistitoiminnot heikkenevät ja häipyy kyky erottaa hyvät ja huonot signaalit. Mieli voi ylittää havainnon, sisäinen koherenssi on tärkeämpää kuin totuusarvo. Yleisön kysymyksenä oli ”voidaanko pitkäaikainen stressi havaita verikokeessa”, kliinistä hyötyä ei olla todettu, koska ovat epäspesifisiä löydöksiä, CRP voi joskus reagoida ja se voi antaa viitettä, että välttämättä eivät tietyt lääkkeet tehoa. Sosiaalisessa mediassa liiallinen oleilu heikentää keskittymiskykyä pitkäksi ajaksi, se rapautuu. Jo puhelimen näkeminen voi viedä keskittymiskyvyn ja jopa vaikka huonontaa koululaisen arvosanoja.
Erikoishammaslääkäri Jessica Juslinin aiheena oli autotransplantaatio. Indikaatio autotransplantaatiolle voi olla esim kasvavassa iässä oleva potilas, kehittymässä oleva pysyvä hammas, hammastrauma, synnynnäinen hammaspuutos, huonokuntoinen 6. hammas, retinoiunut hammas. Hyötyjä ovat vaikkapa implanttiin tai proteettiseen rakenteeseen verrattuna biologisempi vaihtoehto ja hampaan ympärille rakentuu normaali parodontaalinen rakenne, puhkeaminen jatkuu ja hampaita voidaan myös siirtää, ienpapillakin muodostuu, on myös vaihtoehto nuorelle potilaalle, seurantaa ollut vuosikymmeniä ja on luotettava hoito siksikin. Hoidon suunnittelu on tiimityötä ja tarvitaan avuksi oikojaa potilaan tunnistamiselle ja oikean ajankohdan valitsemiselle. Ideaalinen siirrettävä hammas on kehittynyt 2/3 - ¾, juuri ei saa olla kruunua lyhyempi, optimaalinen morfologia, ortodontinen poisto indikoitu muutenkin, anatomisesti helposti saavutettavissa (inkisiivialue ja yläleuka). Seuranta välttämätöntä; puhkeaminen, juuren kehityksen seuraaminen ja pulpan obliberoituminen. Kliinisesti tutkitaan liikkuvuus, paron tila, puhkeaminen, koputusääni ja väri. Rtg-kuvasta luun paranemista, juuren kehittymistä, pulpan obliberoitumista ja muita ongelmia. Yleensä ongelmat liittyvät toimenpiteen aikana sattuneisiin haavereihin, esim juuren pinnan vioittuminen. Usein hammas ankyloituu tai kehittyy kervikaalinen juuriresorptio. Kysymyksissä lopussa mm tuleeko autotranspantoitujen hampaiden ankyloitumista vastaan usein, jonkin verran tulee erityisesti molaarihampaiden suhteen vastaan. Viisaudenhampaita voidaan käyttää, jos hyvän kokoisia eikä juurimorfologia ole monimutkainen.
TORSTAI 6.6.2024
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa aloitti toisen luentopäivän ajankohtaiskatsauksella. Hammaslääkäriliitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden kampanja on Avaa Suu ja teemana nuorten aikuisten suun terveys ja liiton 100-vuotinen perinne väestön suunterveyden edistämisessä. Juhlavuosi huipentuu juhlaillalliseen Kalastajatorpalle pe 29.11.2024. Käytiin läpi mm julkisen puolen tulevia palkankorotuksia. Kehysriihen 16.4.24 keskisiä nostoja olivat mm hoitotakuun muuttaminen takaisin 6kk, ostopalveluvelvoitteen poistaminen ja asiakasmaksujen nostaminen. Makeisiin, virvoitusjuomiin ja tupakkaan on tulossa lisäkorotus ja sokeriverolla on laaja kannatus väestön keskuudessa. Virtomaa kertoi myös, että hammaslääketieteen tutkinto tulee muuttumaan, samoin valintakoe ja todistuspisteytys muuttuu muutaman vuoden sisällä. Erikoistumiskoulutukseen suunnitellaan samoin muutoksia. Hammaslääkäriliitto tekee työtä epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnin rajoittamiseksi. Mainitaan myös, että lasten anestesiahoitojen määrässä on huolestuttavaa kasvua. Työhyvinvointitutkimuksen 2023 mukaan hammaslääkärin ammatista pidetään ja sitä arvostetaan, toisaalta julkisella puolella esiintyy työuupumusta 20% hammaslääkäreistä. Merja Auer kommentoi vielä luennon päätteeksi, että KELA-korvausmalli tulee olemaan pysyvä. Ostopalveluvelvoite ei tule aiemmasta uutisoinnista poiketen poistumaan.
Radiologian erikoishammaslääkäri Tero Ellilä piti luennon aiheesta KKTT-kuvan indikaatiot ja tulkinta. Käydään läpi mm rtg-laitteiden sädeannosta verrattuna taustasäteilyyn; KKTT-kuvan annos on välillä 48-144h ja taasen vatsan TT-kuva jopa 4 vuotta. Tulossa laitteita, joilla voidaan kuvata koko vartalo TT-kuvalla. Indikaatiot KKTT-kuvaukseen on mm periapikaaliset leesiot, implanttisuunnittelu, parodontaaliset muutokset, puhkeamattomien hampaiden sijainti, leukanivelalueet, leukojen alueen kystat ja kasvaimet, sivuontelot ja n. mandibularis inferiorin ja juurten välinen suhde. KKTT-tutkimus suoritetaan mielellään ennen juurihoidon aloittamista, vanhat juuritäytteet häiritsevät kuvausta ja aiheuttavat artefaktoja, fraktuurat eivät myöskään erotu. Kaarevan kanavan mittaaminen ei välttämättä ole luotettavaa ja samassa horisontaalisessa tasossa olevat täytteet ja metallit aiheuttavat artefakoja kauas. Kannustetaan tekemään hyvät ohjeet kuvaajalle, jotta kohdistus ja kentän rajaus ovat mahdollisia, mahdollisimman pieni kenttäkoko myös. Lähetettä tehdessä harkintaa sädeannoksen suhteen.
Suusyövälle altistavat muutokset olivat erikoishammaslääkäri Jaana Willbergin luennon aiheena. Kroonisen suun candida-infektion ajateltiin aikaisemmin aiheuttavan suusyöpää, mutta näyttö on jäänyt vähäiseksi, asia vaatii lisää tutkimista. Leikoplakiaa esiintyy muutamalla prosentilla väestössä, tupakointi aiheuttaa, mutta muutokset saattavat hävitä lopettamisen jälkeen. Km 3.5% leukoplakiapotilaista sairastuu suusyöpään. Toisessa lähteessä tosin lähes 10% sairastui. Erytroplakian erottaminen muista punotuksista on haastavaa. Limakalvomuutosten seuranta 2-3 viikkoa, mikäli ei parane, otetaan koepala. Epiteelidysplasiat pyritään aina poistamaan kokonaan näytteeksi. Sijainti kielessä ja vakava-asteisempi dysplasia lisäävät riskiä suusyövän kehittymiselle.
Erikoislääkäri Silja Kosola luennoi aiheesta Murrosikäinen vastaanotolla. Nuoruusikään kuuluu aivojen ”kasvupyrähdys”, harmaa aine vähenee ja valkoinen lisääntyy, hermoverkon toiminta tehostuu, ensin tunteet ja sitten ”jarrut”. Kehitystä säätelee moni tekijä; geenit, ravitsemus, rasvamassa, pitkäaikainen sairaus, liikunta, stressi, etninen tausta, sikiöaikainen kasvu. Nuoruuteen kuuluu myös haasteita, jotka liittyvät muuttuvaan kehoon, tunnemyrskyihin, rajojen hakemiseen, itsenäistymiseen ja hyväksytyksi tulemiseen. Kun nuori tulee vastaanotolle vanhempien kanssa, tarvitaan enemmän aikaa, jotta voidaan vastata sekä nuoren että aikuisen tarpeisiin ja kysymyksiin. Yleensä vanhempien huoliin vastaaminen helpottaa nuorenkin elämää. Duodecimin oppiportista löytyy tätä materiaalia, mutta perinpohjaisemmin.
Päivän viimeisen luennon pitää erikoishammaslääkäri Johanna Uittamo aiheesta hoidon porrastus ja hyvä konsultaatio. Muistutettiin hyvän konsultaation merkityksestä ja toteuttamisesta. Osteoporoosilääkityksen aloittamisesta kerrottiin, että lääkityksen voi aloittaa, vaikka hammashoito olisi kesken, hoito toteutetaan kokonaisuudessaan avoterveydenehuollossa. Osteonekroosin riski kasvaa vasta noin 4 vuoden jälkeen. Sen sijaan syöpäpotilaan hoidossa annokset aivan eri tasolla ja riski on iso periaatteessa jo ensimmäisen annoksen jälkeen. Syöpäpotilaan antiresorptiivisen lääkityksen aloittamista ennen hammashoito mielellään erikoissairaanhoidossa. Akuutin leukemian tapauksessa hammashoito kokonaisuudessaan erikoissairaanhoidossa, ensiapuna voi kuitenkin tehdä esim väliaikaisen täytteen käyttämättä matriisia. Kroonisen lymfaattisen leukemian hoito onnistuu perusterveydenhuollossa, veriarvot syytä tarkastaa, näitä potilaita yllättävän paljon. Ennen kiireellistä läppäleikkausta tehdään hammashoito erikoissairaanhoidossa, vain akuutit infektiofokukset hoidetaan. Kiireettömän läppäleikkauksen tapauksessa hoito voidaan tehdä perusterveyden puolella. Hammasvammoja hoidettaessa Dental traumaguide on hyvä apu, lähtökohtaisesti hoidetaan vammat avopuolella. Kasvomurtumapotilaat lähetetään päivystyksellisesti sairaalaan, jossa on traumatologinen päivystys, leukakirurgi, ortopedi ja neurokirurgi. Lasten pahoinpitelyistä suurin osa jää raportoimatta, tärkeää pyytää aina selvitys lapsen tapaturman yhteydessä ja kirjata tiedot, tarvittaessa lastensuojeluun ilmoitus.
PERJANTAI 7.6.2024
Perjantain ja samalla viimeisen kesäluentopäivän ohjelma käynnistyi erikoishammaslääkäri Aaro Turusen luennolla Poista oikein, säilytä harjanne - kirurgin vinkit. Esteettisillä alueilla implantin asettamiselle vaadittavat määrät pehmytkudoksia ja kovakudoksia ovat usein liian pieniä hampaanpoiston jäljiltä. Implantteja ei suositella asennettavan, jos potilas on liian nuori, 20-25 vuotta. Leuan kasvu jatkuu vielä 20 ikävuoden jälkeen. Muistutetaan, että komplisoituneessa poistossa jälkivaivat lisääntyvät, infektioriski lisääntyy, stressi lisääntyy ja paranemisennnuste heikkenee, komplikaatiot lisääntyvät. Hampaan leikkauksellinen poisto on useinmiten atraumaattisempi vaihtoehto kuin tavallinen poisto. Luun pinta ei saa kuiva, huuhtelu on tärkeää poiston valmistuttua ja sen aikanakin. Proteettinen hoito alkaa poistosta, hyvä osata poistaa atraumaattisesti. Yleisön kysymyksenä, voiko pienen juurenpalan jättää kuoppaan hankalassa poistossa. Joissakin tapauksissa voidaan jättää, mikäli ei ole periapikaalista infektiota.
Erikoistuva hammaslääkäri Lauri Vanhakartano luennoi aiheesta Yksittäisen puuttuvan hampaan korvaaminen julkisessa terveydenhuollossa. Protetiikka ei ole sairauden hoitoa vaan toimintarajoitteen hoitoa. 5-5 on sosiaalisesti hyväksyttävä purenta. Tarkka rajanveto hoidon oikeutukseen protetiikan suhteen on vaikeaa, koska yksilöllistä vaihtelua paljon. Jos hampaisto lähes täysilukuinen ja lähes intakti, on ensisijainen vaihtoehto implantti, etenkin nuorella potilaalla. Tupakointi on riski sekä hoitoa toteutettaessa että ylläpidettäessä. Juurihoidettu hammas kestää pilarina korkeintaan yhden välihampaan verran.
Erikoishammaslääkäri Heidi Arposen aiheena oli Millaiset purennan poikkeamat voidaan hyväksyä. Oikomishoidon tarvetta arvioidaan hoidontaveindeksillä, Heikinheimon 10-portainen käytössä laajasti, ei juurikaan huomioi esteettistä puolta purennasta. Hypodontisissa tapauksissa arvioidaan toiminnallinen haitta yksilöllisesti, yleensä edellytetään hoitoonhyväksymisessä kahden vierekkäisen hampaan puutosta. Psykososiaalisten tekijöiden huomioiminen oikomishoidossa on vaikeaa, käytännössä hoitoa ei näiden syiden takia voida tarjota. Oikomishoito ei estä, ei paranna eikä aiheuta TMD-vaivoja. Todettu, että suuri HYP ei ole yhteydessä koulukiusaamiseen. Diasteemaisuus, ahtaus ja suuri hyp selkeimmin yhteydessä koettuun elämänlaatuun. Kerran seulottu ei ole aina seulottu, purenta voi muuttua ajan kanssa, uudestaan voi ja pitää seuloa.
Kesäluentopäivien luento-ohjelma päättyi erikoishammaslääkäri Anna Pelkosen esitykseen Kaltoinkohdeltu lapsi hammaslääkärin vastaanotolla. Tutkimuksissa on todettu, että kuritusväkivallalla ei saavuteta kasvatuksellista hyötyä. Terveydenhuollossa esiintyy myös kaltoinkohdellun lapsen kaltoinkohtelua. Ammattikuntamme tunnistaa huonommin kaltoinkohtelua ja teemme harvemmin ilmoituksia esim lastensuojeluun kuin lääkäripuolella. Saatetaan epäillä vahvasti kaltoinkohtelua, mutta ilmoitusta ei vain tehdä. Suun th on syytä huoleen on, jos on runsaasti peruuttamattomia käyntejä, päivystysluonteisia käyntejä, viivästynyt hoitoon hakeutuminen, kipu ja turvotus, omahoidon toistuva epäonnistuminen. Kun huoli herää, voi turvautua lastensuojelulakiin. Lapsilla on oikeus erityiseen hoivaan ja suojeluun. Kakki ammattihenkilöt ovat velvollisia ilmoittamaan kaltoinkohtelusta tai sen epäilystä. Mm THL-lomake, jos muuta ei löydy. Perheeltä voi kysyä, minkälaisen avun tarpeessa voisivat olla, muiden lasten tilanne selvitettävä myös, lastensuojelua voi konsultoida ja kirjata heille toiveita mm saattajasta hammashoidon käynnille. Joskus voi tulla kyseeseen myös ilmoitus poliisille, esim seksuaalirikoksen tapauksessa tai henkeen ja terveyteen kohdistunut rikos. Kysymys lapsen lukuisista peruuttamattomista hoitoajoista; peruutukset kannattaa kirjata ajanvarauksen toimesta ja ammattihenkilön puuttua tilanteeseen esim soittamalla kotiin.