Korona muutti arjen muutamassa päivässä

Porin perusturvassa reagoitiin covid19-virukseen puolessa välissä maaliskuuta suunnittelemalla suun terveydenhuollon kiireettömän hoidon alasajoa.

23.3. annettiin tiedote, että aikoja kiireettömään hoitoon ei anneta ja jo varatutkin ajat perutaan. Ensin yli 70-vuotiailta ja riskiryhmään kuuluvilta asiakkailta.

Hammaslääkärit ja suuhygienistit ohjeistettiin käymään omat potilaat läpi ja merkitsemään peruttavat ajat. Jos hoito oli sellaisessa vaiheessa, ettei sitä voinut siirtää elo-syyskuulle, esimerkiksi juurihoidot tai perussairauden vuoksi suu hoidettava kuntoon. Oikojat suunnittelivat puhelin kontrolleja niille, joiden hoitoon se sopi, esimerkiksi purennanohjaimilla toteutettavaa.

Samaan aikaan esimiehenä aloin suunnitella hengitystieinfektiovastaanoton perustamista. Porin perusturvassa on 14 hoitolaa, joista pienet hoitolat ovat alakoulujen yhteydessä. Ne suljettiin eikä hengitystieinfektiohoitolaa sijoitettu niiden yhteyteen, koska kouluissa kävi kuitenkin vielä 1-3-luokkalaisia. Satasairaalan kanssa yhteistyössä hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto perustettiin terveyskeskuksen kahden vastaanoton hoitolaan. Terveyskeskus hoitaa hengitystieinfektiopotilaiden välttämättömän ensiavun kello 8-13 ja Satasairaalan erikoissairaanhoidon hammaslääkäri ja hoitajat sitten todennettujen covid19- potilaiden välttämättömän ensiavun sen jälkeen kello 13-15.

Alle 18-vuotiaiden hoidosta hammaslääkärit päättivät itse sen, kenen hoitoa jatkettiin ja kenen hoito voitiin siirtää syksyyn.

Lisäksi päätettiin, että tilanteen normalisoiduttua kutsumme kaikki alle 18- vuotiaat ja yli 70-vuotiaat hoitoon takaisin. 18-69- vuotiaat ohjeistettiin ottamaan itse yhteyttä elo-syyskuussa.

Kiireetön hoito on ajettuna alas nyt toukokuun loppuun. Mikäli poikkeustilanne vielä jatkuu, perutaan myös kesän aikoja, muuten alamme nostaa kiireetöntä hoitoa ylös jo kesällä kutsumalla alle 18-vuotiaita.

Osa hammashoitajista ja suuhygienisteistä on siirretty toisiin tehtäviin perusturvan alueella, näytteenottoon, jäljitystyöhön ja vanhuspalveluihin. Hammaslääkäreitä on myös siirretty toisiin tehtäviin, näytteenottoon ja jäljitystyöhön. Kaikki säästövapaat ja ylitunnit on määrätty pidettäväksi huhti-toukokuussa, samoin tulevaa kesälomaa voi saada jo huhtikuussakin. Sitä vastoin kaikki lomat elokuun puolivälistä lokakuun loppuun ovat peruttu. Syksy tulee olemaan ruuhkainen, mutta työntekijöiden jaksamisen kannalta myös siellä pitää olla mahdollisuus pitää hieman lomaa.

Lue myös nämä:

Kevätkokouskutsu
Sääntömääräinen kevätkokous pidetään lauantaina 23.3.2024 klo 12.00 Symposiumin yhteydessä Jyväskylä Paviljongissa kokoushuone Antonissa. Osoite on Lutakonaukio 10, 40100 Jyväskylä. Esillä...
Kesäluentopäivät 2023 pidettiin Porvoossa 7.-9.6.2023
Diasteeman väki kiittää kaikkia osallistujia ja yhteistyökumppaneita onnistuneista kesäluentopäivistä! Kesäluentopäivillä saimme nauttia jälleen erinomaisista luennoista, joiden tiivistelmät löytyy alta. KESKIVIIKKO...
Diasteeman tutkimusapurahan 2023 sai Jenni Ristaniemi – Onnea!
Hei diasteemalaiset! Olen kauhavalaislähtöinen hammaslääkäri Oulusta. Alun perin minusta piti tulla farmaseutti usean apteekissa vietetyn kesätyökesän jälkeen, mutta päädyinkin hakemaan...